Pasif gelir kaynakları kazancını daha az emek harcayarak elde etmek isteyen kişiler tarafından sık sık tercih edilen gelir kaynaklarıdır. Pasif gelir kaynakları sayesinde kişiler daha az efor sarf ederek daha büyük paralar kazanır denilebilir.
Pasif gelir kaynakları
Başlıca pasif gelir elde edilebilecek pasif gelir kaynakları şu şekilde sıralanmaktadır:
- Temettü şekilde hisse senedi satın almak
- Sosyal medya gibi ağ pazarlama yerlerinden faydalanarak ürün satmak / ticaret yapmak
- Borsaya girmek, burada yatırım yapmak
- Parayı altın ve döviz gibi uzun vadeli yatırım araçlarına kullanmak
- Satış ortaklığı üzerinden komisyon kazanmak
- Yüksek bütçeli ve talebi insanlar tarafından oldukça çok olan eşyalar kiralamak, örneğin bir iş makinesi
- Telif hakkından kazanmak
- Ev odası gibi yerleri kiralamak
- Ev, araba ve arsa gibi şeyleri kiralayarak gelir elde etmek
- Yüksek gelirli fon yatırımı yapmak
- GYO yatırımı yapmak
- Dropshipping yapmak
- Influencer olmak
- Fotoğrafçılık ve stok fotoğrafçılığı yapmak
Yukarıda sayılan işler pasif gelir kaynağı olarak görülen başlıca işlerdir. Bu işlerden para kazanmak oldukça kolay gibi görünse de batma ihtimali de vardır fakat bu ihtimal gerçekleşmediğinde ciddi paralar kazanılabilir.
Pasif Gelir Nedir?
Pasif gelir, fiziki olarak bir işin başında bulunmadan da o işin kişiye para kazandırması olarak tanımlanmaktadır. Borsa gibi yatırım araçları ile yatırım yaparak pasif gelir elde edilebileceği gibi bir işte çalışırken başka bir dükkan açıp oradan da para kazanmak pasif gelire örnek olarak verilebilmektedir.
Pasif Gelir Nasıl Kazanılır?
Pasif gelir kazanmak için iyi bir planlama gereklidir. Yapılacak olan pasif gelir kaynağı kişinin özelliklerine en uygun şekilde seçilmeli ve işe göre bir planlama yapılmalıdır. Pasif gelir elde etmek için mutlaka iyi bir yönerge gereklidir.
Pasif gelir elde etmek için öncelikle yapılması gereken planlama şu şekildedir:
- Pasif gelir kaynağı kişinin yeteneklerine ve ilgi alanlarına göre seçilmelidir. Bu şekilde seçilen iş daha başarılı olacaktır.
- En başta pasif gelir kaynağı seçildikten sonra bu işe ne kadar bütçe gerektiği belirlenmelidir. Bütçeye göre para birikimi gereklidir.
- Yapılmak istenen işe dair araştırmalar yapılmalıdır.
- İşin nasıl yapılacağına dair ayrıntılı ve gerçekçi bir planlama yapılmalıdır.
Pasif ve Aktif Gelirin Farkı Nedir?
Pasif ve aktif gelirin farkı sarf edilen emek ve zaman olarak değerlendirilebilir. Aktif gelir bir hizmeti ve servisi yerine getirerek karşılığında para kazanmaktır. Bu tarz işlerde çalışan birisi belli bir süre için maaş kazanıyor da denilebilir. Bu maaş aylık, haftalık, günlük ya da saatlik olabilmektedir. Maaş karşılığında çalışılan işlerin çoğu, bir kimsenin kendi şahsi aracı ile taşımacılık yapması, saat başı ücretle çalışılan garsonluktan danışmanlığa akla gelen işler ve freelance yazarlık ya da program yapımcılığı aktif gelir kaynaklarına örnek olarak verilmektedir.
Pasif gelir ise ciddi bir emek sarf etmeden elde edilen gelir olarak tanımlanır. Tabii ki hiçbir emek sarf edilmeyecek değil fakat harcanılan emek bir hizmeti yerine getirmek ile eşdeğer değildir. Maddi olarak dahil olunmayan bir işten ya da kiralık bir şeyden para kazanmak pasif gelire örnek verilmektedir. Pasif gelir ve aktif gelirin arasındaki en büyük fark harcanılan emektir.
Pasif Gelir Vergilendirmesi ve Güvenliği Nedir?
Pasif gelir vergisi aktif gelire göre daha avantajlı olabilmektedir. Aktif gelire göre daha az denilebilecek vergiye sahip olduğu için adaletsizlik gibi görünse de aslında ekonomiyi canlandıracak şekilde insanları işlere teşvik etme açısından oldukça önemlidir.
Aktif gelirde güvenlik önlemi olarak düşünülebilecek tazminat durumu söz konusudur. Pasif gelirde ise böyle bir durum bulunmamaktadır. Kişi kendini zorunda hissetmez. İlgi ve başarı alanlarına göre işte çalışıldığı için başarı oranı daha yüksektir.
Pasif Gelirde En Önemli Kural Nedir?
Pasif gelirde birinci kural kesinlikle zamanın boşa gitmemesidir. Pasif gelir ile para kazanmak isteyen birisi zamanını iyi değerlendirmeli ona göre planlama yapmalıdır. İyi bir plana sahipleri olan kişiler zamanı da daha verimli kullanmaktadır. Zamanın verimli kullanılması iş gücünü azaltıp yani verilen emeği azaltıp iş hacmini çoğaltmaktadır. Pasif gelir getiren bir iş yapmak isteyen kişilerin en çok dikkat etmesi gereken kısım budur.
Pasif gelir kaynakları üzerine hazırladığımız bu içeriğimize siz de yorum yazarak katkıda bulanabilirsiniz. Daha fazla fikir için “Para Kazanmak” kategorimizde yer alan diğer içerikleri de kaçırmamanızı öneririz.