Bakkal ya da market açmanın maliyeti ve bu işletmeleri açmak için gerekli belgelerin neler olduğu yeni girişimcilerin merak ettiği konular arasındadır. Ayrıca bayilik veren marketler ve bu marketlerin şartları da merak edilen diğer sorular arasındadır. Bu yazımızda aradığınız tüm soruların yanıtlarını bulacaksınız.
Kendi işimizin sahibi olmak kulağa çok geliyor. Muhtemelen herhangi bir dükkan açmak isteyen kişilerin aklına gelen ilk işletmelerden biri market veya bakkaldır. Türkiye’de mega market zincirlerinden çok uzun zamandan beridir mahalle bakkalları ve marketleri vardı. Geleneksel diyebileceğimiz kadar bize özgü olan bu küçük işletmeler, zaman içinde eskisine nazaran daha az kazanç elde etseler de popülerliğini korumakta.
Günümüz şartlarında bakkal ya da market açmanın maliyeti nedir sorusunun cevabı fazlasıyla görecelidir. Göreceliden kasıt, bazı faktörlerin bu maliyeti değişken hale getirmesinden kaynaklanmalıdır. Buna göre bu faktörlerin bazıları şunlar olabilir:
Tüm bu faktörlere dayanarak; yapacağınız harcamaların buna bağlı olarak artabileceğini söyleyebiliriz. Örneğin lüks olarak kabul edilebilecek nezih bir muhitte ürün yelpazesinin kalitesi değişebilir. Buna buna ek olarak fazladan kâr manasına gelir. Tutmak istediğiniz işletmenin büyüklüğü, aynı zamanda satışa sunacağınız ürün yelpazesiyle doğrudan orantılıdır. Kiralayacağınız işletmenin bulunduğu nokta ne kadar yoğun olursa, işletmenizin kirası da o kadar fazla olur ancak bu aynı zamanda satışınızı da doğrudan etkiler. Dolayısıyla ne kadar risk alırsanız, potansiyel kazancınız da o kadar fazla olacaktır. Tüm bunlara dayanarak bakkal ya da market açmanın maliyeti nedir sorusuna net bir cevap vermek yanlış veya hatalı olacaktır.
Tüm bunlara ek olarak bakkal ya da market açmanın maliyetini etkileyen diğer unsurlar arasında gerekli belgeler ve şartlar da eklenir. Buna göre, ortalama küçük bir bakkal için; kira, depozito, toptancıdan alınacak malzemeler, evraklar gibi giderler için harcanacak bedel 50 ila 100 bin lira arasında değişebilir.
Türkiye Cumhuriyeti’nde resmi ve yasal bir kazanç sağlamanız için açacağınız işletme ne olursa olsun bazı şartları karşılamanız istenmektedir. Dolayısıyla market açmak için de gerekli belgeleri sunma şartınız vardır. Buna bağlı olarak sunduğunuz belgeler onaylandıktan sonra işletmenizde ticaret yapabilmeniz mümkün olacaktır. Market açmak için gerekli belgeler başlıca şunlardır:
Not: Bakkal ve market açmak için gerekli belgeler aynı gibi görünse de market açmanın ek şartları bulunmaktadır. Örneğin bunun için en az 75 metre kare, depolama alanı, jeneratör bulundurma gibi zorunluluklar vardır. Ayrıca yiyeceklerin depolanması için soğu depolama ve raf sistemleri gibi gereksinimler karşılanmalı.
Bakkal açmak market açmak kadar maliyetli ve zorlayıcı olmasa da aynı şekilde temin etmeniz gereken evraklar vardır. İşte bakkal açmak için gerekli belgeler:
Bakkal açmanın market açmaya nazaran daha kolay olsa da bazı şartları bulunur. Örneğin tezgah ve rafların zeminden 15 cm yüksekte olması, soğuk gıdalar için dolap ve depolama alanı, unlu mamul depoları ve benzeri şekillerde.
Günümüzde hizmet vermekte olan market zincirlerinin bazıları kendi işini kurmak isteyen kişilere bayilik vermekte. Her şeyden önce bunun marka güvenirliği altında hizmet vermek, toptancı aramakla uğraşmanıza gerek kalmaması, reklam tasarrufu, sıfırdan dekor yapmama ve tecrübesizliklere dayalı sorunların ortadan kalkması gibi avantajları bulunur. Saydığımız bu tip hususlara dayalı avantajlardan faydalanmak isteyenler için bayilik veren marketler ve şartlarını bu yazımızda derledik.
En bilindik bayilik veren marketlerin bazıları şunlardır:
SEÇ Marketler zincirinin bayilik şartları:
UCZ Market zinciri bayilik şartları:
Ekomini marketler zinciri bayilik şartları:
Yazımızın başında da belirttiğimiz üzere market açma maliyeti birçok farklı hususa göre farklılık gösterir. Market içinde satışa sunulan uzun portföyünden iç dizaynına, bayiliklerden bulunduğu konuma kadar çok fazla değişiklik göz önünde bulundurulmalı. Ayrıca market içerisinde bulunan elektronik cihazlar, güvenlik sistemleri gibi hususlarda bu maliyeti doğrudan değiştirebilir. Bu ve bu gibi şartlar göz önünde bulundurularak, orta seviyelerde bir market açma maliyeti ortalama 200 ila 300 bin TL arasında değişkenlik gösterir.
Bakkal açma maliyeti market açma maliyetine oranla değişiklik gösterebilir. Market içinde bulunan depolama sistemlerinin ikinci el alınması veya daha ucuza mal edilmesinin yanında, market açma maliyetini değiştiren unsurlar da geçerlidir. Vizyonunuzu yansıtmak için ekstra harcamalar veya dizayn yapmayacaksanız, içinde bulunan ürünleri de göz önünde bulundurarak bakkal açma maliyetinin 50 ila 100 bin TL arasında değişeceği söylenebilir.
Bakkal ve market kâr marjı, marketin bulunduğu müşteri portföyü ve lokasyonu doğrudan etki gösterecektir. Herhangi bir mahalle bakteri göz önünde bulundurularak, sattığı ürünlerden ortalama kar marjının %20 seviyelerinde olduğunu söylemek yanlış olmaz. Market ve bakkalların sattığı bazı ürünler %50’ye kadar kar marjı sağlayabilir. Bu hesaba göre yapacağı iş hacmini göz önünde bulundurarak alım yapan işletmeler, 7 ila 10 ay içerisinde yaptıkları harcamayı amorti edebilirler.
Bu maliyetlerin yüksek olduğunu düşünüyorsanız “Sermayesiz nasıl para kazanılır?” yazımız da ilginizi çekebilir.
merhabalar
ben mahallemde bakkal açmak istiyorum mülken bana ait olan yerde depo olarak geçiyor ne yapmalıyım sigara dahil bana gereken belgeleri listeleye bilirmisiniz teşekkürler