NFT nedir? Nasıl yapılır? Nasıl alınır ve satılır? Maliyeti nedir? gibi en çok merak edilen soruların yanıtlarını içeren kapsamlı bir rehber hazırladık.
NFT nedir? sorusu son zamanlarda oldukça gündemde. Özellikle blok zinciri teknolojisine dayalı DeFi’ler, kripto paralar ve dijital madencilikle gibi kavramlarla akraba sayılabilir. Ancak bunlar kadar spesifik değildir. Bazı uzmanlara göre yeni nesil sanat eserlerinin büyük kısmı NFT’ler üzerine olacak. Geçtiğimiz günlerde Twitter sitesinin kurucusu Jack’in ilk tweetini satmasıyla NFT nedir Google’da en çok arananlar arasına girdi.
NFT Nedir?
NFT, Non-fungible token kelimelerinin kısaltmasından türemiştir. Söz konusu kelimenin açılımına bakıldığında benzersiz bir dijital öğeyi temsil edebildiği görülmektedir. Ayrıca bu sebepten ötürü birbirinin yerine geçemeyen, blok zinciri adı verilen bir dijital defterdeki bir veri biriminin kısaltması olduğu görülmektedir.
Kısaca NFT’ler, her bir öğenin veya jetonun tamamen benzersiz olduğu bir kripto para birimi varlıkları sınıfıdır. Bu, onları bir para birimi olarak işe yaramaz hale getirir, ancak dijital sanat yaratmak için kullanılabilir. Dijital sanat oluşturmak için bir token ve ICO yapabilmenize yarayan Ethereum ve Palkadot gibi çeşitli varlıkların ağından faydalanabilir. Satılan dijital sanat eserleri, LeBrom James’in smacından sosyal medyada paylaşılan bir fotoğrafa kadar değişkenlik gösterebilir. Satılan eserler, hacklenmeye karşı tam korumalı ve tamamen satın alan kişinin özel verileriyle depolanabilir.

NFT Nasıl Yapılır?
NFT nasıl yapılır? Bugün dünya genelindeki NFT’lerin büyük bir çoğunluğu Ethereum ağına bağlı. Kripto para dünyasına uzak olan kişiler için bu terimlerin çok yabancı olduğunun farkındayız. Her varlık, kendine ait bir blok zincirine, madencilik türüne ve akıllı sözleşmelere bağlıdır. PoW ve PoS adı verilen akıllı sözleşmeler, ağ üzerine yapabileceklerinizin sınırlarını belirler. NFT’ler, aşağıdakiler dahil olmak üzere neredeyse her tür gerçek veya soyut öğeyi temsil etmek için kullanılabilir:
- Yapıt
- Dış görünümler, sanal para birimi, silahlar ve avatarlar gibi video oyunları içindeki sanal öğeler
- Müzik
- Koleksiyon ürünleri (örneğin dijital ticaret kartları)
- Emlak ve arabalardan yarış atlarına hatta tasarımcı spor ayakkabılarına kadar,birçok gerçek dünya varlığı
- Sanal arazi
- İkonik spor anlarının video görüntüleri
Bazı karmaşık terimler sizi korkutmasın. NFT yapabilmek için tüm bunlar hakkında derinlemesine bilgi sahibi olmanız gerekmez. Başlamadan önce hangi blok zinciri ağında yayın yapacağınıza karar vermeniz gerekir. Ethereum, Palkadot, EOS, Tron gibi çok fazla seçeneğiniz var. Öte yandan Binance, Huobi, Kraken, Thodex gibi platformları tercih etmeyin, aksi halde başka borsalarda işlem göremezler. Çünkü bu platformlar, kripto para alım-satım yapabileceğiniz borsaların kripto para birimlerdir. Ethereum ağında NFT yapmayı tercih ettiğimiz varsayalım:
- Öncelikle bir Ethereum cüzdanına sahip olmalısınız. MetaMask, Trust Wallet veya Coinbase Wallet gibi cüzdanlar Ethereum tabanlı NFT belirteç standardı ERC-721‘i destekler.
- Coinbase’in cüzdanını kullanıyorsanız ABD doları, İngiliz sterlini ve diğer fiat para birimleri ile platformdan ETC satın alabilirsiniz.
- Yukarıdaki adımları tamamladıktan sonra artık NFT’nizi oluşturmaya başlayabilirsiniz. Bunun için Ethereum cüzdanınızı bağlamanıza ve bir NFT’ye dönüştürmek istediğiniz görüntüyü veya dosyayı yüklemenize olanak tanıyan bir dizi NFT merkezli platform vardır.
- Makersplace ayrıca kendi NFT’lerinizioluşturmanıza da izin verir, ancak öncesinde kayıt olmanız gerekir.
- OpenSea, Rarible veya Mintable sitesine giriş yapın ve sağ üst kısımda “Create” yazan kısımdan profil oluşturun.
- Bu kısımdan sonra OpenSea sitesinde doğrudan Ethereum tabanlı cüzdanınıza bağlayacağınız sayfaya yönlendirir. Cüzdan şifrenizi yazdıktan sonra Ethereum’lar otomatik olarak hesabınıza tanımlanır.
- Daha sonra açılan sayfanın sağ kısmından koleksiyonlarım kısmına tıklayın ve “Create” yani oluştur butonuna tıklayın.
- Buradan video, gif veya fotoğrafı yükledikten sonra isimlendirin. Bu kısımda sadece NFT’lerinizi girmeniz için bir klasör oluşturulur.
- Yükleme tamamlandıktan sonra sağ üst kısımda bulunan kaleme tıklayın. “Yeni Öğe Ekle” düğmesine (mavi) tıklayın ve cüzdanınızı kullanarak başka bir mesaj imzalayın.
OpenSea ve diğer birçok pazarda, NFT’nizin kıtlığını ve benzersizliğini artırmak için özel nitelikler ve nitelikler ekleme seçeneğiniz de vardır. Üreticiler, yalnızca alıcı tarafından görüntülenebilen, açılabilir içerik ekleme fırsatına bile sahiptir. Bu, şifrelerden, belirli hizmetlere erişimden indirim kodlarına ve iletişim bilgilerine kadar her şey olabilir.
NFT Yapmanın Maliyeti Nedir?
Yukarıda örneğini verdiğimiz sitede NFT yapmak ücretsizdir. Fakat bazı platformlarda ücretli olarak yapılabilmekte. Ethereum ağına bağlı platformlarda GAS ya da GAZ adı verilen ücretler talep edilebilir. Ağda işlem gerçekleştirmek için ödenecek miktarına adına verilen isim budur. Gaz maliyeti, ağın yoğunluğuna bağlı olarak değişir. Belirli bir zamanda ağ üzerinden değer işleminde bulunan kişi sayısı ne kadar yüksekse, gaz ücretleri o kadar yüksek olur ve bunun tersi de geçerlidir.
NFT Nasıl Satılır?
NFT satabilmek için yukarıdakine benzer bir koleksiyon oluşturmanız gerekir. Koleksiyonunuzda bulunan ürünlerin üzerindeki “Sell” yani sat düğmesini bulun ve buna tıkladıktan sonra satış koşullarını tamamlayın. Ether veya diğer Ethereum ağına bağlı, ETC-20 standardına bağlı coinler ile NFT’lerinizi satabilirsiniz.
NFT Nasıl Alınır?
NFT nasıl alınır sorusunun cevabı, NFT oluşturmaya göre oldukça basit ve kolaydır. Fakat öncesine şu soruların cevabını bilmenizde fayda var.
- NFT’leri hangi platformdan alacaksınız?
- Satın almak istediğiniz NFT hangi varlık üzerinden satılıyor?
Muhtemelen şimdiye kadar tahmin edebileceğiniz gibi, belirli NFT’ler yalnızca belirli platformlarda mevcuttur. Örneğin, NBA Top Shot paketlerini satın almak istiyorsanız, NBA Top Shot ile bir hesap açmanız, bir Dapper cüzdanı oluşturmanız ve bunu USDC stablecoin (yani dolara endeksli dalgalı olmayan varlıklar) veya desteklenen itibari para birimi seçenekleriyle finanse etmeniz gerekir. Ayrıca, kart paketlerinden birinin açıklanmasını beklemeniz ve satılmadan önce onları almaya çalışırken şansınızı denemeniz gerekecektir.
NFT üzerine hazırladığımız bu kapsamlı rehberin ardından “Para kazanmak” kategorimizde yer alan diğer içerikleri de incelemenizi öneririz.