Metaverse internetin çok daha gelişmiş bir versiyondur. Bu tanım ne demek, coinleri ve tokenları nelerdir? Nereden alınır? Gibi en çok merak edilen konuları yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Son zamanlarda ‘metaverse’ terimini duyduysanız, yalnız değilsiniz. Bazıları internet ötesi deneyim olarak tanımlayarak, daha sürükleyici, üç boyutlu bir deneyimi tasvir etmek için kullanıyorlar.
Facebook’un (sosyal ağ olarak değil, kapsayıcı şirket manasında) Meta olarak yeniden markalaşması, şirketin konsept konusunda ne kadar ciddi olduğu hakkında bilmeniz gereken her şeyi size söylemelidir.
Metaverse Anlamı
Metaverse, internetin halefi olarak olarak da betimlenir. İnternet siteleri ile benzer bir deneyim sunar, ancak tümü üç boyutlu olarak işlenir. Facebook CEO’su Mark Zuckerberg’in dediği gibi uygulamalar, oyunlar ve web siteleri arasındaki boşluğu dolduran ve daha akıcı bir tarama deneyimi sağlayan sanal bir ortamı ifade eder.
İnsanların yalnızca birlikte oynayabileceği, aynı zamanda sosyalleşebileceği, alışveriş yapabileceği ve hatta birlikte aynı proje üzerinde çalışabileceği, birbirine bağlı sanal topluluklardan ve platformlardan oluşan büyük bir ağdır. Konseptin net bir tanımı için konuşmak adına henüz erken günler, bu yüzden kimse şu anda neye benzediğini tam olarak bilmiyor, bilmesi de mümkün değil, çünkü inşa edilmedi, bu bir süreç.
Metaverse Ne Demek?
MetaVerse kelimesinde Meta hayal, verse ise evren demektir. Buna Sanal Evren de denilebilir. ‘Metaverse’ söyleminin ilk kullanımı 1992 yılına dayanır. Bu tarihte metaverse tanımı Neal Stephenson tarafından bir bilim kurgu romanı olan Snow Crash’te kullanılmıştır.
Roman, hükumetlerin yönetimi özel şirketlere devrettiği ve sanal gerçeklik, dijital para birimi gibi modern dünyanın birçok günümüz yönüne atıfta bulunduğu distopik bir dünyada geçmektedir.
MetaVerse isimlendirmesi bu temel üzerinde inşa edilmiştir.
Metaverse Ne İşe Yarar?
Metaverse yolda denebilir. Ütopik savunucuları, internetin bir sonraki yinelemesinin bizi fiziksel dünyadan kurtaracağını iddia ediyor.
Temmuz 2021’de Mark Zuckerberg, sosyal medya devinin önümüzdeki birkaç yıl içinde büyük bir dönüşüm geçireceğini söylemişti. Zuckerberg, Facebook’un, öncelikle bir sosyal medya şirketi olarak gören insanlardan bir metaverse şirketi olarak görülen şirkete etkili bir şekilde geçeceğini belirtmişti. Şirketin adını Meta olarak ilan eden Mark bu işte ciddi olduğunu gösterdi.
Peki ne işe yarar?
Metaverse, oyun oynamak, iş yapmak, sosyal ilişkiler ve alışveriş yapmak için diğer insanlarla etkileşime girmek için kullanılacağı öne sürülen bir platformdur. Bu geleceğin metaverse’si yani hayal evrenidir.
Şu anda, bir donanım, yazılım ve ilgisiz deneyimler toplamıdır denebilr. Muhtemelen metaverse’nin bir parçasını bağımsız bir formda, bir oyun veya belki bir eğitim oturumu olarak görmüş olabilirsiniz.
Tüm bu bileşenleri bir araya getirecek ağ henüz yoktur. Metaverse girişimi, bu boşluğu dokuma iddiası güder. Metaverse’i anlamak için az bilinen temel teknik terimler şunlardır:
- Yardımlı gerçeklik: Kullanıcının ekranı görüntülemesine ve elleri serbestken kontrol sağlamasına izin veren herhangi bir teknolojiyi ifade eder. Akıllı giysiler bu kategoridedir.
- Artırılmış gerçeklik: Gerçek dünyayı yansıtmak için kullanılır. Emlakçılar bunu, yeni bir evde bir müşterinin eşyalarının nasıl görüneceğini göstermek için kullanabilir.
- Karma gerçeklik: Hakiki objeler gibi görünen ve hareket eden sanal onjelerin eklenmesiyle reel dünyanın bir görünüşünü tanımlar. Kullanıcılar sanal ve gerçek nesnelerle etkileşime girebilir.
- Çoklu evren: Facebook, Minecraft, Instagram, Twitch, Roblox, Fortnite, Hepsiburada, Twitter, r10 ve insanların iletişim kurduğu, oyun oynadığı ve bir şeyler satın aldığı diğer tüm sanal sosyal medya ve oyun yerleridir. Teoride, metaverse tüm çoklu evrenleri tek yerde toplayabilir.
Örneğin bir giysinin üstünüzde nasıl duracağını görmek istiyorsanız sanal bir giyinme odası oldukça zaman kazandırabilir. Tam bir sanal mağaza gerektirmez, düz ve uzamsal deneyimler arasında geçiş yapmanın kolay bir yolunu sağlar.
Metaverse Coinleri Nelerdir? Nereden Alınır?
Facebook’un yeni adını duyurmasından sonra Metaverse odaklı kripto para birimlerine ilgi arttı. Binance gibi çeşitli platformlardaki en popüler Metaverse coinleri şunlardır:
- SAND
- Decentraland (MANA)
- Metahero (HERO)
- Star Atlas (ATLAS)
- Bloktopia (BLOK)
- Mobox (MBOX)
- Enjin Coin (ENJ)
- Axie Infinity (AXS Coin)
- MyNeighborAlice (ALICE)
Metaverse coinleri; Coinbase, Gateio, Hotbit, Kucoin gibi platformlardan da alınabilir. İlgili coin borsaları hakkında daha detaylı bilgi almak için şu yazımızı okuyabilirsiniz.
Dilerseniz Gate.io referans kodumuzu kullanarak %20 komisyon indirimiyle üye olup metaverse coinleri ya da tokenlerı alımına hemen başlayabilirsiniz.
Metaverse Hakkında Her şey
Metaverse vadettiklerinin yanı sıra bazı soru işaretlerini de beraberinde barındırmaktadır. Bu soru işaretleri ve endişelerin bazıları şunlardır;
- Şu anda kimse Metaverse’in son halinden emin değildir.
- Sonunda bu sanal ortam üzerinde kimin kontrol sahibi olacağı konusunda da sorular var.
- Metaverse, hem fiziksel hem de sanal dünyalardan öğeler içerecektir.
- Birçok insan, ‘Metaverse’ terimini mevcut teknolojiye dayanan aşırı abartılmış bir kavram olarak eleştiriyor. Çünkü buradaki teknolojiler bir süredir zaten vardır.
- ‘Metaverse’ terimi bile eskidir, yeni değildir.
- Uzmanlar, sanal gerçeklik verilerinin biyometrik olduğuna işaret ediyorlar. Yani tehlikeli bir durumda kişilerin tüm kişisel ve davranışsal özellikleri kayıt altına alınarak siber suçlara açık hale getirilecektir.
- Kullanıcı bağımlılığı, sanal gerçekliğin gelişimi için bir kuşku kaynağıdır.
Metaverse’de Neler Olacak? Uygulamaları Nelerdir?
Metaverse’i gelecek dönemlerde düşünen teknik yetkililer genellikle aşağıdaki ek uygulamalardan bahseder:
- Donanım Satışları: Zuckerberg, artırılmış gerçeklik gözlüklerinin gelecekte tıpkı akıllı telefonlar ölçüsünde yaygın olacağını öne sürüyor. Eğer doğru çıkarsa, bu çok büyük bir pazara hitap ediyor olacak.
- Yazılım Satışları: Meta-verse ekosistemini desteklemek için yazılım uygulamalarının geliştirilmesinde büyük kapsam olacağa benziyor.
- Fiziksel Satışlar: Fiziksel mal ve hizmetlerin satışı gelecekte sanal ekosisteme bağlanabilir.
- Sürükleyici Öğrenme: Sürükleyici Öğrenme, gerçek dünya senaryolarını simüle etmek ve öğrencileri güvenli ve ilgi çekici bir sürükleyici eğitim ortamında eğitmek ve yetiştirmek için Sanal Gerçekliği kullanan bir eğitim yöntemidir.
- Merkezi Olmayan Ticaret: Eşler arası gerçekleşen işlemlerdir.
- NFT’ler
- Gerçek dünyayla örtüşen etkinlikler ve özellikler.
- Hedef odaklı oyunlar yerine rekabetçi olmayan sosyal etkileşimler.
Özetle mevcut metaverse anlatılarının çoğunda aslında tartışmalı bir şekilde sabit bir nitelikler dizisi değildir. Gerçek yaşamlarımızda ve bedenlerimize daha somut bir şekilde bağlı hissedilen geleceğin dijital dünyası için ilham verici bir terimdir. Facebook bu ilham verici terimi, yeni kurumsal vizyonu için çatı isim olarak belirlemiştir. Ancak bu değişiklikle terimin arkasındaki heyecana karşılık vereceğini de belirtmektedir.