• ALTIN (TL/GR)
    1.308,62
    % 1,63
  • AMERIKAN DOLARI
    20,7042
    % 1,01
  • € EURO
    22,2342
    % 0,86
  • BIST 100
    4.889,80
    % -1,24
  • BITCOIN/TL
    558051,652
    % -1,31
  • ETHEREUM/TL
    38454
    % -0,86
  • CARDANO/TL
    7.72
    % 0,52
  • RIPPLE/TL
    10.58
    % 4,57

Mühendis Maaşları Ne Kadar? (En Yüksek, En Ucuz, Yeni Başlayan, Serbest Bölge, Özel Sektör)

Mühendis Maaşları Ne Kadar? (En Yüksek, En Ucuz, Yeni Başlayan, Serbest Bölge, Özel Sektör)

Mühendis olmak isteyen ya da bir başka ifadeyle bu yönde bir kariyer planlaması yapan kişilerin en merak ettiği şeylerden bir tanesi “Mühendis maaşları ne kadar?” sorusunun cevabıdır. Mühendis maaşları, sektör ve deneyim gibi çok sayıda değişkene bağlıdır. Örneğin kamu sektörü mühendis maaşları ile özel sektör mühendis maaşları arasında fark vardır. Aynı şekilde mesleğe yeni başlayan mühendis ile uzun yıllardır çalışan tecrübeli mühendislerin kazandıkları tutarlar da değişkenlik gösterir.

Mesleğe yeni başlayacak olan ya da mühendis olmak isteyenler için hazırladığımız bu yazımızda, tecrübe ve sektör farklılıklarına göre mühendis maaşları ne kadar sorusunun sizler için yanıtlamaya çalışacağız.

Kamu Sektöründe Mühendis Maaşları

Genel bir algı olarak mühendislerin yalnızca özel sektörde istihdam edildiği kanısı olsa da mühendislik fakültesini bitiren bir kişi kamuda mühendis olarak çalışarak mesleğini icra edebilir. Günümüzde birçok kamu kurum ve kuruluşu mühendislik alanında kadro açmakta ve onlarca mühendis adayını istihdam etmektedir.

Kamu sektöründe mühendis maaşları ise çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilir. Ayrıca kamuda istihdam edilen mühendisler memur statüsündedir. Bunun anlamı söz konusu aylık kazançların devlet tarafından belirlendiğidir. En son yapılan zamlarla birlikte güncel mühendis maaşları temmuz ayında 8700 lirayken 2022 ocak ayında 11000 liraya yükseltilmiştir. Bu kazançların unvan ve dereceye göre değişiklik gösterdiğinin de unutulmaması gerekir.

Özel Sektörde Mühendis Maaşları

Özel sektörde mühendis maaşları konusunda belli miktar söylemek mümkün değildir. Firmalar farklı kriterler çerçevesinde aylık ücret hesaplaması yapar. Ayrıca firmalar arasında da rakamsal değişiklikler söz konusudur. Yine aynı şekilde mühendis olan kişinin alanı, becerileri, aldığı eğitim ve deneyim gibi faktörler de maaş tutarının belirlenmesi de etkilidir.

Ülkemizde özel sektörde 3-5 yıl arasında tecrübeye sahip bir mühendisin maaşı ortalama olarak 5000-8000 lira arasında değişiklik gösterir. Yeni başlayan mühendislerin kazandıkları ücretler ise ne yazık ki daha düşüktür ve tecrübe kazandıkça alınan maaş miktarı da artar.

Özel sektörde bazı firmalarda mühendisler döviz cinsinden de maaş alabilir. Kurumsal, köklü ve yurtdışı bağlantılı firmalarda bu durum söz konusudur. Özel sektörde mühendis olmak ve daha yüksek maaş düzeylerinde istihdam edilmek isteyen adaylar mesleğin gerektirdiği alanda becerilerini geliştirmeli ve çeşitlendirmelidir.

Sonuç olarak en ucuz mühendis maaşları özel sektörde çalışan yeni mezunlarda olduğu söylenebilir.

Serbest Bölge Mühendis Maaşları

Serbest bölge, üretimi ve ihracatın artması ya da dış ülkelerden teknoloji ve döviz girişini artırmak amacıyla kurulan bölgeler olarak tanımlanabilir. Bu bölgeler, özellikle ekonomik ve ticari alanlarda ülke genelinde uygulanan bazı resmi prosedürler ve kanunlardan muaf tutulur. Bunun yanı sıra üretimi artırmak amacıyla bölgeye yönelik geniş teşvik ve imtiyazlar tanınır.

Serbest bölgelerde ülke geneline göre istihdam edilen birçok meslek grubunda maaşlar daha yüksektir. Bu meslek gruplarına mühendisler de dahildir. Serbest bölge mühendisleri yurtiçinde özel sektörde çalışan bir mühendise göre ortalamadan daha yüksek maaş alabilir.

Serbest bölgelerde çalışan mühendislerin maaşları firmalara göre değişiklik gösterir. Eğer yabancı bir firmada çalışan bir mühendise bakacak olursak özel sektörde olduğu gibi döviz cinsinden maaş alabilir ya da kamuya göre daha yüksek bir maaşla istihdam edilebilir. Serbest bölgelerde de istihdam edilecek kişinin CV’si oldukça önemlidir. Mezun olunan okul, alınan eğitim, tecrübe ve mesleki yeterlilik gibi faktörler serbest bölge mühendislerin aylık kazançlarında değişikliğe neden olabilir.

Mühendisler Ayda Ne Kadar Kazanıyor?

Görüldüğü gibi sektörel değişkenler başta olmak üzere mühendislerin kazançları çok sayıda unsura bağlı olarak farklılık gösterir. Kamu sektöründe mühendis maaşları merkezi yönetim tarafından yıllık olarak belirlenirken özel sektörde her firma kendisi maaş düzeyini belirlemektedir. Ayrıca yine özel sektörde aynı firmada çalışan personellerin ücretleri aynı olmayabilir. Yine en ucuz mühendis maaşı, yeni başlayan mühendisler için özel sektörde görüldüğü söylenebilir. Bunun yanı sıra serbest bölge mühendislerinin yurt genelinde özel sektörde çalışanların ortalamalarından daha yüksek olduğu bu bilgiler içerisine ilave edilebilir.

Tüm bunlara birlikte eğer yeni mezun bir mühendisseniz ya da üniversite eğitiminizde mühendislik fakültelerini tercih edecekseniz kamu ya da özel sektörde ilerleyebilirsiniz. Özel sektöre yönelik bir kariyer planlamanız varsa ve ortalamanın üzerinde bir maaş almak istiyorsanız branşınızda kendinizi geliştirmeli ve yetenekleriniz doğrultusunda firma seçimine dikkat etmelisiniz.

Diğer mesleklerin maaşları hakkında da bilgi alabilmek için “Para kazanmak” kategorimizde yer alan diğer içeriklerimize de göz atabilirsiniz.