YTD kavramı, genel itibariyle “yatırım tavsiyesi değildir” demektir. Yalnızca bu cümledeki kelimelerin baş harfleri alınarak oluşturulmuş bir terimdir. Bu cümle genellikle yazıların başında ya da sonunda kullanılır.
YTD, kişinin yalnızca kendi görüşü olduğu ve sizin için bu görüş ile birlikte yatırım yapmamanızı belirtmek için kullanılan bir borsa terimi olarak bilinmektedir. Yapılan yatırımdan zarar etmemeniz için oluşturulan bu terim, yazıyı yazan kişinin bu konuda herhangi bir sorumluluk kabul etmediğini göstermektedir. Yazılarda YTD teriminin kullanılmasındaki başlıca sebep ise Sermaye Piyasası Kurulu’nun yaptırımlarına maruz kalmamak içindir.
Bitcoin Piyasasındaki YTD Nedir?
Bitcoin piyasasında ve kripto para borsalarında YTD teriminin anlamı diğer piyasadaki kullanımları ile aynıdır. Büyük kripto borsalarının genelince BTC fiyatlarının yanında ya da alt kısmında yorumlar mevcuttur. Bu yorumların içeriği ise “BTC yükselecek, BTC düşecek” gibi Bitcoin almanızdaki kararı değiştirecek ve dikkatinizi dağıtacak türdendir. Bu yorumları dinleyerek yatırım yapmanız halinde büyük bir zarara uğrayabilirsiniz ya da kazanç sağlayabilirsiniz. Bu yorumu yapan kişiler, bu yorumların başına ya da sonuna YTD kısaltması eklerler. Bu sayede de yalnızca kendi görüşleri olduğunu anlamış oluruz. Bitcoin piyasasındaki YTD terimi de yatırım tavsiyesi değildir demektir.
YTD Uyarısı Konulmazsa Ne Olur?
Yatırım tavsiyesi değildir terimi kullanılmazsa örneğin, hisse senedi almak isteyen bir yatırımcının yorumları okuması sonrası kararını etkileyebilir. Bunun sonucunda yatırımcı, yorumlara uyarı olarak YTD terimi konulmadığı için zarar uğrayabilir. Yatırımcı büyük bir zarara uğradığı zaman, bu yorumun ekran görüntüsünü alıp Sermaye Piyasası Kuruluna şikâyet edebilir. Sermaye Piyasası Kurulu tarafından da bu yorumu yapan kişiye işlem yasağı ve maddi cezalar verebilmektedir.
Bu yüzden yorumlarınızın başında ya da sonunda YTD terimini kullanırsanız hem yatırımcıları yanlış yönlendirmemiş olursunuz hem de Sermaye Piyasası Kurulu tarafından cezai işlemlere maruz kalmazsınız. Elbette açık açık yatırım tavsiyesi yapıp da sadece bu uyarının arkasına sığınmak kişiyi çeşitli yaptırımlardan kurtarmaya tek başına yetmeyebilir. Unutulmamalıdır ki yatırımlar üzerine tavsiye verme hakkı sadece SPK’dan izin alan kurumlara serbesttir.
Fomo Nedir?
Fomo kısaltması genellikle “fomoya kapılmak” olarak borsada kullanılmaktadır. Fomo teriminin İngilizcesi “Fear of Missing Out” yani kayıp korkusu, fırsatı kaçırma korkusu anlamında kullanılmaktadır. Örneğin trendde olan bir coinin sürekli yükseldiğini düşünün. Teknik analizlere başvurmadan fırsatı kaçırmamak için bu coine yatırım yaparsanız fomoya kapıldığınız söylenir.
Borsa ve kripto para piyasalarındaki diğer terimler için “Kripto Para” kategorimiz altındaki diğer yazıları da incelemenizi öneririz.