Borsada maliyet düşürme stratejileri ve teknikleri üzerine hazırladığımız bu içeriğimiz yatırım yapmayı düşünenler için ve hali hazırda yatırım yapanların aşina oldukları bir konu olan hisse maliyet düşürme konusunu ele almaktadır. İçeriğimiz yer alan bilgiler hiçbir şekilde yatırım tavsiyesi değildir.
Borsada Maliyet Ne Demektir?
Altın ve dövizin yanında günümüzde önemli bir yatırım aracı olarak görülen borsa, birçok insanın farklı yollar izleyerek ve yatırım yaparak para kazandığı bir mecradır.
Borsada işlem yaparak para kazanmanın pek çok yolu mevcuttur. Borsa işlemleri yapmaya yeni girmiş ya da birkaç senelik tecrübesi olan kişilerin bildikleri borsa bilgileri yaygın olsa da, profesyonel borsacıların bildiği bazı yöntemler de mevcuttur. Borsada maliyet düşürme, aynı zamanda hissede maliyet düşürme olarak da bilinen bir yöntemdir.
Borsada, maliyet olarak kullanılan kelime, bir hissenin satış bedeli olarak bilinir. Her hisse senedinin bir maliyeti vardır ve günümüz piyasa şartlarındaki değişimlere bağlı olarak yükselip azalabilir. Borsa işlemleri yapan bir kişinin borsa bilgileri incelendiğinde, satın alınan ya da satışı gerçekleşen hisselerin maliyetleri ve kar-zarar durumları ortaya çıkarılabilir. Borsada maliyet düşürme yöntemi de bu bahsedilen maliyetlerin sıfıra yaklaştırılması, hisse senedi maliyetinin düşürülmesidir.
Borsada Maliyet Düşürme Stratejileri ve Teknikleri Nelerdir?
Hisse senedinin fiyatı düşmeden, maliyet düşürmek imkansızdır. Eğer bir hissenin fiyatı düştüyse, onu satın aldığınız vakit maliyetini de düşürmüş olacaksınız.
Örneğin; bir hissenin birim fiyatının 20 Lira olduğunu farz edelim. Bu durumda bu hissenin maliyeti de 20 Lira’dır. Bu hisseyi satın aldığınız zamandan sonra, hissenin fiyatı 10 Lira’ya düştüğü zaman siz zarar edersiniz. Fakat, eğer 10 Lira’lık hisseden de bir miktar satın alırsanız, bu durumda zararınızın ortalaması daha aşağı düşmüş olur. Artık elinizde 10 Lira maliyetinde değil de 15 Lira maliyetinde bir hisse olmuş olur.
Bu durum, satın alınan düşük hisselerin ağırlıklı ortalamalarının, toplam maliyeti düşürmesi sayesinde olur. Böylece siz de düşük fiyattan ne kadar fazla hisse satın alırsanız, maliyet üzerinden ettiğiniz zarar da o kadar düşük olacaktır.
Borsada bir maliyet düşürme yöntemi olan maliyet sıfırlama yöntemi de birçok profesyonel yatırımcı tarafından tercih edilen bir tekniktir. Bir hisse senedi satın alan yatırımcının, hisseyi satın aldığı şirketten kar almasını sağlayan temettü ödemeleri sayesinde yatırımcılar uzun vadede kar ederler. Bu karlar ile yatırımcının başka bir hisse satın alıp almadığı çok önemli değildir.
Hesaplama araçları, her sene yatırımcıya yapılan temettü ödemesi tutarını otomatik olarak hisse maliyetinden düşer. Örneğin; 5 milyon TL’lik bir maliyeti olan hissenin yıllık 500.000 TL temettü tutarı ödemesi olsun. Bu durumda, bahsi geçen 5 milyon TL maliyetli hissenin maliyeti, 10 sene içerisinde hiç bir şey yapılmadığı takdirde sıfıra düşecektir. Böylece, maliyet sıfıra düşürülerek kar elde edilmiş olur.
Bir diğer maliyet düşürme yöntemi ise alım satım yaparak gerçekleştirilebilir. Bu teknikte ise, önceden almış olduğunuz hisseyi çok uzun bir müddet elinizde tutmalı ve bu süreç içerisinde fiyattaki dalgalanmalardan yararlanarak al-sat yapmalısınız. Bu stratejiyi izlemeninin en iyi yolu ise, fiyat düşüşü yaşandığı anda alım emri vermektir. Belirli bir oranda fiyat yükselmesi yaşandığı vakit ise satış emri verilerek kar edilir.
Eğer bir hisseyi 100 birim paraya satın aldıysanız size maliyeti 100 birimdir. 5 sene içerisinde yapacağınız al satlar ile, başlangıçta ödemiş olduğunuz 100 birimlik maliyet tutarını aşarsanız, maliyeti sıfırlamış ve üzerine de kar etmiş olursunuz.
Borsada maliyetten zarar etmemek için izlenmesi gereken en önemli strateji ise, olağandışı durumlarda yatırımlarınızı nakitte tutmaktır. Bu tür durumlarda nakit paradan daha değerli olan bir emtia bulunmamaktadır. Paranız ancak nakit ile güvenli kalabilir.
Borsada maliyet düşürme stratejileri ve teknikleri üzerine hazırlanan bu içeriğin ardından “Sermayesiz nasıl para kazanılır?” yazımız da ilginizi çekebilir.