Salep yetiştiriciliğinin kâr – zarar durumu için genel olarak kârlı yorumu yapılmaktadır. Türkiye’de son zamanlarda oldukça yaygınlaşan salep yetiştiriciliği, yüksek kazanç sağladığı için pek çok kişi tarafından yapılmaya başlanmıştır. Birçok kişi de devletin sağladığı yardımdan yararlanarak daha kolay bir şekilde iş kurabilmektedir.
Salep yetiştiriciliğinin kârlı olmasındaki en büyük faktör, salebin 1 dönümlük arazide 40.000 TL – 50.000 TL gibi bir gelir sağlamasıdır. Aynı zamanda ortalama 150 kg’lık yumru dikilmesi ve arazinin bakımının sağlanması ile tarladan 700 kg’lık mal elde etmek söz konusudur. Bundan dolayı da salep üretimi oldukça kârlı bir iş olarak görülmektedir. 2021 yılında salep yetiştiriciliği için verilen devlet desteği, kredi şeklinde verilmektedir. Yani salep yetiştiricisi, verilen bu yardımın yarısını kendisi karşılarken diğer yarısı ise devlet tarafından karşılıksız olarak sağlanmaktadır. Salep yetiştiricisinin ödediği %50’lik oran ise aylık taksitlere bölünerek ödenmektedir.
Salep Yetiştiriciliği Devlet Desteği Nerelere Yapılır?
Salep yetiştiriciliği yardımı, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından salep yetiştiriciliği yapmak isteyen ya da halihazırda yapan çiftçilere sağlanan bir kredi çeşididir. Bu krediden faydalanabilmek için ise proje kapsamında belirlenmiş olan illerde yer almanız gerekmektedir. Bu iller ise şunlardır:
- Muğla,
- İzmir,
- Bursa,
- Denizli,
- Kastamonu,
- Karabük,
- Uşak,
- Bartın da proje bünyesinde belirlenen iller arasında yer almaktadır.
Bu illerde yer alan çiftçiler, Tarım ve Orman Bakanlığına müracaat ederek başvuru yapmalarının ardından onaylanmaları gerekmektedir. Onay almalarından sonra ise salep yetiştiriciliği devlet desteği, hangi yıl yardım yapılıyorsa o yıla göre bir düzenleme yapılarak hesaplanmaktadır.
Salep Yetiştiriciliği Yardımını Kimler Alabilmektedir?
Salep yetiştiriciliği devlet desteğini alabilecek kişiler için şu şartlar aranır:
- Başvuruda bulunacak kişilerin ÇKS sisteminde kayıtları olması gerekmektedir. Eğer ki kayıtları mevcut ise bu kayıtların güncel olması önemlidir.
- Kendisine ait bir tarım firması bulunan kişiler,
- Kiralık ya da tapuya sahip şekilde bir tarım arazisine sahip olan kişiler,
- C. vatandaşı olan çiftçiler,
- Gelir belgesi olan kişiler,
- Salep yetiştiriciliği desteği kapsamında belirlenmiş olan illerde bulunan kişiler de salep yetiştiriciliği devlet desteğinden faydalanabileceklerdir.
Salep Yetiştiriciliği Yardımı için Hangi Belgeler Gerekmektedir?
Salep yetiştiriciliği devlet desteği alabilmek için gerekli evraklar şunlardır:
- Tarım firmasına ait olan vergi levhası belgesi,
- Başvuru yapacak kişinin ÇKS sistemine kaydolduğunu gösterir belge,
- C. kimlik belgesi,
- Başvuru yapacak kişiye ait gelir belgesi de salep yetiştirmek isteyen kişilerden, bu desteği alabilmek için istenen belgeler arasında yer almaktadır.
Salep Yetiştiriciliği Yardımı Başvurusu Hangi Birime Yapılmaktadır?
Salep yetiştiriciliği devlet desteği için başvuru yapılacak yer, Tarım ve Orman Bakanlığı İl ve İlçe Müdürlükleridir. Aynı zamanda her salep yetiştiricisinin, salep yetiştiriciliği yapacağı ilin Tarım ve Orman Bakanlığı İl Müdürlüklerine gitmesi gerekmektedir. Çiftçinin başvurusu esnasında ise yukarıda belirtilmiş olan belgeleri eksiksiz ve doğru bir şekilde kuruma sunması gerekmektedir. Devlet desteği başvurusu onay alan kişiler, salep tohumu alarak yetiştiriciliğe başlayabilmektedir.
Salep Yetiştiriciliğinin Verimli Olması için Hangi Projeler Yapılmaktadır?
Türkiye’de salep yetiştiriciliği için yapılan çalışmalar şu şekildedir:
- Salep bitkisinin yok olma tehlikesi olduğu için devletin koruması altına alınarak ürün envanteri oluşturulmuştur.
- Salep bitkisinin doğal habitatında çoğalması için projeler yapılmıştır.
- Salebin doğal habitatında nasıl bir çoğalma ve gelişim göstereceğine dair araştırma ve gözlemler yapılmıştır.
- Salep bitkisinin doğal yayılım arazilerinin çoğaltılması için fidanlık arazilerde de çoğaltılarak yetiştirilmesine ön ayak olunmuştur.
- Salep bitkisinin gen tespitinin yapılabilmesi ve araştırma oluşturulabilmesi için devlet tarafından tohum bahçeleri projesi uygulanmıştır.
Salep Yetiştiriciliği Devlet Desteği Neleri Kapsıyor?
Salep yetiştiriciliği devlet desteği özellikleri şöyledir:
- Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından salep yetiştiriciliği için belirlenmiş olan miktar 5 bin Euro – 250 bin Euro arasında olarak açıklanmıştır. Yani salep yetiştiriciliği desteği, bu miktarlar arasına yer alabilmektedir.
- Salep yetiştiriciliği devlet desteğinin, Türkiye’de en az 5 bin kişiye verilmesi öngörülmektedir.
- Çiftçinin aldığı bu devlet yardımının yarısını çiftçi aylık taksitlendirmeler şeklinde öderken, diğer yarısı ise devlet tarafından çiftçiye hibe edilmektedir. Salep yetiştiriciliği desteğinde, çiftçi için aylık taksitler şeklinde ödeme programı oluşturularak kişinin kolay bir şekilde ödeme yapabilmesi sağlanır.
Karlı meslekler ve yatırımlar üzerine araştırmalar yapıyorsanız “Para kazanmak” kategorimizdeki diğer içeriklerimizde ilginizi çekebilir.