• ALTIN (TL/GR)
    3.159,32
    % 0,14
  • AMERIKAN DOLARI
    35,6880
    % 0,12
  • € EURO
    37,2017
    % -0,08
  • BIST 100
    10.112,76
    % 0,07
  • BITCOIN/TL
    3712871,578
    % 0,52
  • ETHEREUM/TL
    119004
    % 3,09
  • CARDANO/TL
    35.24
    % 0,73
  • RIPPLE/TL
    111.31
    % -1,42

Çanak Formasyonu Ne Demek, Nasıl Yapılır? Sonrasında Ne Olur?

Çanak Formasyonu Ne Demek, Nasıl Yapılır? Sonrasında Ne Olur?

Çanak formasyonu ne demektir? Nasıl yapılır? Bu formasyonun sonrasında ne olur? Borsa ya da kripto para gibi yatırım araçlarını kullananlar sıklıkla bu soruları dile getirmekte. Hazırladığımız ayrıntılı içeriğimizde bu kavram üzerine tüm merak ettiklerinizi yanıtlamak istedik.

Çanak Formasyonu Nedir?

Piyasadaki bir varlığın fiyatlarındaki değişimler, grafikler yoluyla incelenebilir. Ekonomide, farklı fiyat dalgalanmalarına ait grafikler, farklı isimler ya da modeller ile gösterilir. Bunlardan birisi de çanak formasyonudur. Çanak formasyonu, bir varlığın fiyatının yükseklerden en dip noktalara kadar inmesi ve bir müddet bu civarlarda yatayda seyretmesi, daha sonra ise tekrar yüksek noktalara çıkması ile oluşur. Bu fiyat dalgalanması, bir çanağa benzetildiği için çanak formasyonu adını almıştır. Finans literatüründe farklı şekiller ile tasvir edilen başka formasyonlar da mevcuttur.

Çanak ya da kulp formasyonu sıklıkla fiyatlardaki düşüş sonrasında, yüksek fiyatlara geri dönüş olduğunda gerçekleşir. Varlığın değerindeki düşüş ile birlikte şok satışları gerçekleşirken, ufak alımlar ile yavaş hareketlenmeler yaşanabilir. Fakat yine de düşüş trendi devam eder. Fiyatlardaki düşüşler, formasyonun orta noktasında sabit kalır. Zamana bağlı sabit bir fonksiyon şeklinde devam eden grafik, bu seyrini alımların artması ile birlikte artış yapan bir grafik haline bırakır. Yükseliş ile birlikte satışlar gerçekleştiği kadar belirli oranlarda alışlar da devam eder. Bu alımlar ile birlikte piyasa hacmi daha da genişler ve varlığın değeri giderek artar.

Çanak Formasyonu Nasıl Yapılır?

Çanak formasyonu oluşması için dört ayrı trend oluşması gerekir. Bu dört trend sırasıyla; fiyatların düşmesi, dip seviyelerde sabitlenme, fiyatlarda artış ve kırılma noktasıdır. Bu dört ana durum, çanak formasyonunun ortaya çıkması için gerekli olan durumlardır.

Çanak formasyonunu oluşturan ilk kısım bizlere satış yapan kişilerin iştahlı olduğu fakat alıcıların giderek azaldığı bir trendi göstermektedir. Bu trend sırasında varlıkların alınma ihtimali daha düşüktür. Asıl alıcılar, artış trendinin başlangıç noktasını beklerler.

Fiyatlar düşüp dipte sabit kalmaya başladığında piyasadaki en düşük işlem hacmi gerçekleşmiş olur. Sabit kalma seviyesi, alım satımların gerçekleştiği hareketli eğri seviyesine yaklaştığı takdirde hem işlem hacminde hem de fiyatlarda artış gözlenmeye başlar. Bu noktadan sonra alıcılar daha fazla alış iştahı ile piyasaya yaklaşırlar. Bunun nedeni ise dipten yukarı yönlü çıkmaya başlayan fiyatların, piyasada fiyat artış beklentisi yaratmış olmasıdır.

Beklentilerin artması, piyasada fiyatların toparlanmaya başladığı anlamına gelmektedir. Bütün işlemlerde ve fiyatlarda yukarı yönlü bir ivme söz konusudur. Bu durumda satıcı olan kişilerin eskisine nazaran daha az satışa ilgi gösterdikleri görülür. Çünkü fiyatların artışı onlara da kar getirmektedir.

Toparlanma aşamasında, varlıkları alan kişiler artık satış yapanlara karşı üstünlük sağlamaya başlamıştır. Toparlanma aşaması, düşüş trendinde yaşananların tam tersinin gerçekleştiği aşamadır.

Çanak Formasyonu Sonrasında Ne Olur?

Çanak formasyonunun en baş noktasından x eksenine paralel bir doğru çekildiği takdirde, formasyonu kesen bu doğrunun uç kısmı kırılma noktası olarak adlandırlır. Bu nokta, tam olarak çanak formasyonunun bittiği ve sonrasında dramatik bir yükselişin gerçekleşmeye başladığı noktadır. Kırılma noktası çoğunlukla yüksek hacimli bir işlem ile ateşlenir ve bunun ardından alım işlemleri de artış gösterir. Bu artışlar ardı sıra birbirini takip ederek, çanağın ilk noktasındaki fiyatlanmanın çok üzerinde fiyatların oluşmasına neden olur.

Çanak formasyonunun bitişinden sonraki yükseliş trendi yüksek bir eğim ile artışa devam edebileceği gibi, fiyatların ani bir biçimde geri çekilmesi ile de devam edebilir. Bu ani geri çekilmenin nedeni ise fiyat artışları nedeniyle gerçekleşen şok satışlarıdır. Yüksek fiyatlar, piyasada yüksek hacimli satışlara da anlık olarak olanak sağlar. Fakat fiyatlardaki bu ani geri çekilme geçicidir ve artışlar tekrar devam edecektir.

Çanak formasyonu sonrası meydana gelebilecek bir diğer durum ise, fiyatların kırılma noktasının hemen altına iniş yapması ve ardından tekrar yükseliş yaparak kırılma noktasını aşmasıdır. Bu tür durumlarda çanak olarak adlandırılan grafik tam olarak bir kahve fincanını andırır. Bir çanak ve bir kulptan oluşan bu fincan, piyasada çokça bilinen bir terminolojidir ve yatırımcıların ilgisini çekmektedir. Fincanın en belirgin özelliği ise kırılma noktasının bir müddet daha direnç göstermesidir. Bu nedenle de kırılma noktası bir süre daha aşılmadan kalır.

Bu içeriğimizin ardından “Kripto parada maliyet düşürme ve sıfırlama” yazısı da ilginizi çekebilir.