2021 yılında işsizlik maaşı alma şartları nelerdir? İşkur işsizlik maaşı başvurusu nasıl yapılır? Hesaplama nasıl gerçekleşir? Sorgulama nereden yapılır? Bu konu üzerine tüm bilgiler yazımızın devamında yer almaktadır.
Dünyada yer alan her ülkede hükümetler işsiz kalan vatandaşlarına belirli şartları sağlamaları durumunda ödemeler yapmaktadır. Yasalar ile sınırları belirlenmiş olan bu ödeneğin miktarı ise her sene değişim göstermektedir. Devlet, sigortaları devam eden işsizlere yaptığı ödemeleri belirli bir süre devam ettirir.
İşkur İşsizlik Maaşı
İşkur ya da Türkiye İş Kurumu, yurt içerisinde işlendirmenin sürdürülebilirliğinin korunmasını ve ilerletilmesini sağlamak amacıyla 21 Ocak 1946 senesinde kurulmuştur. İşsizliğin önlenmesi ve ağırlaşan ekonomik koşullarda azaltılmasını amaçlayan bu kurum Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlıdır.
İşkur işsizlik maaşı, sigortaları mevcut olan fakat işleri son bulmuş olan kişilere yasada belirtilen şartları sağlamaları durumunda verilen ücrettir.
Alma Şartları
İşkur tarafından işsiz sigortalılara işsizlik maaşının ödenebilmesi için bazı yasal şartlar söz konusudur. İşsizler bu şartları sağladığı takdirde işsizlik maaşları hesaplarına yatmaya başlar. Bu şartlar şunlardır;
- İşsizlik ödemesinden yararlanabilmek için gerekli olan ilk koşul çalışanın işten kendi arzusu ya da hatası olmadan çıkarılmış olmasıdır.
- İkinci şart ise çalışanın iş sözleşmesinin sona ermesinden 120 gün önceye kadar bu sözleşmeye bağlı olarak çalışıyor olmasıdır.
- Bir diğer şart ise işsiz bireyin iş sözleşmesinin feshinden önceki 36 ay içerisinde en az 600 günlük süreyi kapsayan işsizlik sigortası primini ödemiş olmasıdır.
- Son koşul ise, işsizin iş sözleşmesi feshinden sonraki bir ay içerisinde İşkur’a dijital ortamda ya da yüzyüze başvurmuş olmasıdır.
Yukarıda bahsi geçen bütün şartları eksiksiz olarak sağlamış olan işsiz birey, İşkur işsizlik maaşından yararlanabilme hakkına sahip olur.
İşsizlik Maaşı Başvuru
İşsizlik maaşı için daha önce belirtildiği gibi işsiz kişinin sözleşme feshinden itibaren 30 gün içerisinde bu maaşı alabilmek için başvuru yapmış olmak gerekir. Başvuru İşkur’a ait www.iskur.gov.tr web sayfasından dijital olarak yapılabildiği gibi herhangi bir İşkur resmi birimine fiziksel olarak da yapılabilir.
İş sözleşmesi feshedilmiş olup gerekli şartları sağlayan fakat 30 günlük başvuru süresini kaçıran bireyler bu hakkı tamamen kaybetmezler. Eğer siz de başvuru süresini kaçırdıysanız, bu gecikmeye neden olan mazeretlerinizi kanıtlayacak belgeler ile birlikte başvurunuzu geç de olsa gerçekleştirebilirsiniz. Fakat, İşkur geciken başvurularda işsizlik maaşının ödenme süresini kısaltır. Bu kısaltma tam olarak gecikme süresine eşittir.
İşkur, işlerini kaybetmiş olan bireylere ödeme yapmanın yanında onların en kısa sürede yeni bir işe girebilmelerini de sağlamakla yükümlü bir devlet kurumudur. Bu nedenle işsizlik maaşına başvuran ve bu maaşı almaya başlayan kişi aynı zamanda yeni bir işe başlayabilecek durumda olmalıdır. Çünkü, İşkur gerekli bilgilerinizi kaydederek istihdam sağlama görevini de yerine getirmektedir.
İşsizlik Maaşı Hesaplama
İşkur’a başvurarak işsizlik maaşını almaya hak kazanan bireylerin ödenekleri, geçmiş maaşları ve bu maaşlar üzerinden ödenen sigorta primi baz alınarak hesaplanmaktadır. Türkiye İş Kurumu, işsizlik maaşını hesaplarken işsiz bireyin son 4 aylık primini göz önünde bulundurmaktadır. Buna göre yapılan hesaplamalar sonucunda işsize günlük ödenek miktarı hesaplanarak aylık bazda ödeme yapılır.
İşsizin son dört aylık primi ve temel gelirlerinin aylık olarak ortalaması göz önünde bulundurulur. Bu gelirin günlük brüt ortalaması alınır. Bu ortalamanın %40’ı hesaplanır ve ardından damga vergisi de eklenerek nihai işsizlik maaşı hesabı yapılır.
Eğer işsiz son dört ay boyunca asgari ücret almışsa 10.86 TL tutarındaki damga vergisi ile birlikte toplam işsizlik maaşı 1420.14 TL olacaktır. İş sözleşmesinin feshinden önce 4100 TL tutarında bir maaş alan birey, bu durumda 12.45 TL damga vergisi eklenerek 1627.55 TL işsizlik maaşı alır.
Bazı istisnalar da yasalar gereği mevcuttur. Son dört aylık süreçte 7500 TL maaş almış olan bir işsiz, 21.72 TL’lik damga vergisi eklenerek 2883.72 TL’lik maaş almalıdır. Fakat yasaya göre işsizlik maaşı, asgari ücretin yıllık brüt miktarının %80’inden fazla olamaz. Bu nedenle işsiz, 2840.28 TL maaş alacaktır.
İşsizlik Maaşı Sorgulama
İşsizlik maaşının hesaplanmış tutarını birçok insan merak eder. Buna ek olarak, işsizlik maaşı bazı durumlarda kesintiye uğrayabilir. Bu gibi durumları öğrenmek artık eskisine göre çok daha kolay. Eskisi gibi fiziksel olarak İşkur’a bilgi amaçlı başvurmak zorunda değilsiniz. Bunun yerine bu işlemi dijital olarak gerçekleştirebilirsiniz. Devletin resmi web sitesi olan E-Devlet üzerinden bu işlemleri gerçekleştirmek için yazının sonundaki linke erişmelisiniz. (https://www.turkiye.gov.tr/issizlik-odenegi-odemesi)
Bu içeriğimizin ardından 2021 Agi Ücreti başlıklı makalemizin de ilginizi çekebileceğini düşünüyoruz.